Fynda Byggmaterial

Bygga Plank

Ett plank kan byggas på olika sätt och för olika ändamål. Det vanligaste är att man bygger ett plank för att få ett bra insynsskydd (runt t.ex ett poolområde) eller som bullerdämpning mot t.ex en trafikerad väg eller en annan fastighet. Eftersom plank är avskärmande (till skillnad från staket som är avgränsade) så är plank normalt bygglovspliktiga.

Ofta har Byggnadsnämnderna i kommunerna en återhållsam inställning till murar och plank. Man vill gärna att avgränsningar och inhägnader ska vara genomsiktliga. Detta regleras normalt i planbestämelser.

Utgångspunkten är normalt att plank inte ska vara högre än absolut nödvändigt och aldrig högre än 1,8 meter. Maxhöjden på planket kan variera mellan olika kommuner, så det är viktigt att kolla upp det innan man börja bygga. Det ställs också krav på att planket ska utformas med hänsyn till huvudbyggnaden, trädgården och området i sin helhet.

Ibland så kan det finnas särskilda skäl för att uppföra ett plank, t.ex vid betydande problem med buller, insyn eller rörliga ljuskäglor från närliggande trafik. Då är det normalt lättare att få sitt bygglov av planket godkänt av byggnadsnämnden.

TAGGAR: BULLERPLANK, TRÄPLANK, BYGGLOV, PLANK, PLANKET, MAXHÖJD, INSYNSSKYDD, BYGGNADSNÄMNDEN, INHÄGNADER, BULLERDÄMPNING, PLANBESTÄMMELSER
Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/1/6/6/fyndabyggmaterial.se/httpd.www/bygg/plank.php on line 139